The temple retaining wall and a modern bakery

The temple on Schönbühl hill stood out above the town and was visible from afar. In order to build the impressive complex the hill had been expanded by adding retaining walls and embankments to form a large rectangular terrace.

The bakery interior has four buttresses which were linked by arched masonry, thus forming three chambers. The sandstone supports on the buttresses show that the rooms once had two storeys: the supports carried the wooden floors of the upper storey. The rooms were probably used as shops with storage space on the upper floor.

At a later stage the enormous weight of the temple hill had to be supported by adding another massive buttress. It is located to the right beside the bakery.

Various workshops are held at the bakery. Click here to find more information about them.

The sight in the geodata viewer (GeoView BL)